Beğendiklerim

Icmenin de bir zamani var! Saglikli beslenmede nasil ki ogunler belli saatlerde yeniyorsa sivi aliminin da dogru saatleri var.
Ozellikle bunaltici sicaklarda cok susuyoruz. Susadikca iciyor, ictikce susuyoruz. Peki neden susuyoruz? Hic merak ettiniz mi? Organizma, su rezervleri azalmaya baslayinca beyne sinyal veriyor ve biz susuyoruz.

Su, organizmanin islevini surdurebilmesi icin temel ihtiyaclarindan biri. Vucudumuzun yuzde 60’tan fazlasi su. Gerek terleme, gerek bobrekler, gerekse nefes alip-verme islevi araciligiyla vucuttan atilan suyun su icerek geri alinmasi sagligimiz acisindan cok onemli. Aksi durumda susuz kalan organizmada aksakliklar soz konusu olabiliyor.
Normalde vucudun su kaybi kilonun yuzde 0.2’si kadar olmali. Ornegin 55 kg agirligindaki bir kadinin gunluk su kaybi, 110 gram olmalidir. Ancak su kaybi yuzde 0.5 olunca susuzluk ortaya cikiyor.

Bol bol su icin Yaz aylarinda bol su icmek gerekiyor. Cunku diger mevsimlere oranla bu aylarda daha cok terleyerek daha cok sivi kaybediyoruz. Ustelik sicak hava vucutta asiri isinmaya yol aciyor. Bu durumda vucuttaki su, ciltteki gozenekler vasitasiyla disari cikinca (terleyince), vucudun ic ve dis isisi dengeleniyor ve sicak havaya daha kolay uyum saglayabiliyoruz. Ancak az su iciyorsaniz sagliginiz tehlikede demektir. Bu durumda terleme mekanizmasi gorevini yeterince surduremez.

Asiri su zararli mi? Su icmek yararli. Ama bunun da bir siniri var. Eger gunde 3 litreden fazla su iciyorsaniz, tokluk ve asiri siskinlik soz konusu olabiliyor. Bu da sagliginiz icin gerekli temel maddelerin (makarna, sebze ve balik gibi) alimini engelleyebiliyor. Ayrica asiri suya tepki veren hucreler minerallerin bobrekler ve ter yoluyla atilimini hizlandirip bobreklerin yorulmasina ve mineral eksIkligine yol aciyor. Hele bir de az tuzlu bir diyet uygulaniyorsa bacaklarda kramp ve yorgunluk gibi sorunlar ortaya cikabiliyor.

DegisIk sivilar alin Normal bir beslenme programi ile vucudumuz gunde yaklasIk bir litre su aliyor. Ideali ise gunde yaklasIk 2.5 litre sudur. Evet, baslica icecegimiz su ama sagligimiz icin diger iceceklere de gun icersinde yer vermeliyiz.Cunku organizmanin sudan baska sivilara da ihtiyaci var.Ancak her icecegin bir saati var.Organizmanin gun icersindeki taleplerine en iyi yaniti verebilecek icecegi icmek kadar ne zaman icmek gerektigini de bilmekte yarar var.Kisaca susadikca icmek yeterli degil. Dogru zamanda dogru icecegi secmek onemli.

SAAT 08.00
Uyaninca 1 bardak ilik su icin.
Neden? Organizma gece boyunca toksin ve artik maddeler uretiyor. Bu maddelerin vucuttan atilimini kolaylastirmak ve vucudun isi mekanizmasini gun boyunca dengelemek icin sabahin erken saatlerinde sivi almak cok yararli.
Ne icmelisiniz? Oda isisinda bekletilmis 1 bardak su icmek bobrek ve bagirsaklarin islevini artirarak vucudu toksin ve artiklardan temizliyor. Cilde puruzsuz bir gorunum kazandiriyor. Dilerseniz su yerine idrar sokturucu ve toksin atici ozellikler iceren bitkisel caylar da icebilirsiniz.
Oneri: Kilo probleminiz varsa ictiginiz ilik suya birkac damla limon suyu veya greyfurt suyu damlatip karistirin. Bitkisel cay hazirlamak icin; 2 cay kasigi ufalanmis ahududu yapraklarini 1 cay fincani kaynar suda 15 dakika bekletip suzun. Cayi ilik icin. Bir diger alternatif icin; 20 gr radika yapragi, 10 gr kayinagaci yapragi ve 10 gr atkuyrugu yapragini ufalayarak 1 fincan kaynar suda 10 dakika bekletin ve suzun. Ilik olarak icin.
Kahvaltida 1 fincan kahve icin.

Neden? Gunun ilk ogununde yani kahvaltida enerji veren bir icecegi tercih edin. Gun ortasina kadar sizi formda tutmali, zihni uyarmali ve konsantrasyonu artirmali.
Ne icmelisiniz? Kahve sinir sistemini uyaran maddeler iceriyor. Bu maddeler ani enerji verip, zihni aciyor ve konsantrasyonu artiriyor. Ayrica metabolizmayi hizlandiriyor.
Oneri: Kahve icmeyi seviyorsaniz, susuzlugu gideren serinletici bir icecege ne dersiniz? Bunun icin yogun bir kahve hazirlayin. 1 tatli kasigi tozsekerle tatlandirip sogumaya birakin. Birkac taze nane yapragi, 1 dis karanfil ve birkac parca buz ilave edin. Buzdolabinda 5 dakika bekletip icin. Sira disi bir alternatif icin; kahve fincaninin dibine biraz kakao serpin. Uzerine 1 tatli kasigi espresso kahve ilave edin. Sicak sut dokup kahve eriyinceye kadar karistirin. Yarim tatli kasigi damla cikolata ile susleyip icin.

SAAT 10.30
Ara ogunde 1 bardak taze meyve suyu icin.
Neden? Sabahlari saat 10:00 ile 11:00 arasinda vucudun su rezervi azaliyor. Kan sekeri dusuyor. Oganizmada yorgunluk ve konsantrasyon azalmasi bas gosteriyor. Bu asamada deyim yerindeyse vucudun yeniden sarj edilmesi gerekiyor. Organizmayi yeniden tazeleyerek guclendirecek besleyici bir meyvenin suyu yararli olur.
Ne icmelisiniz? Meyve suyu ozellikle sicak havalarda terle kaybedilen vitamin ve mineral tuzlarinin geri alimini sagliyor. Ayrica meyvede bulunan seker sayesinde enerji ile tansiyon inis ve cikislari soz konusu olmuyor. Portakal, greyfurt, visne, kayisi suyu, muzlu sut veya cilekli sut icebilirsiniz.
Oneri: Eger kuvvetli bir kahvalti yapmadiysaniz ya da ogle ogununu atistirma ile gecirdiyseniz meyve suyuna protein ve bol kalsiyum iceren yogurt veya sut ilave edin. Alternatif olarak toksin atici ve antioksidan ozellikli bir icecek hazirlayabilirsiniz. Yarim yesil biber, 1 kereviz sapi ve kabuklari soyulmus 1 domatesi robotta ezin. Birkac buz parcasi ekleyin.

SAAT 12:00
Gunesten koruyucu bir icecek icin.
Neden? Hem ogle ogunune tok baslamak, hem terleyerek kaybettiginiz mineralleri geri almak, hem de cildinizi gunesin zararli etkilerinden korumak icin betakaroten, C ve B vitaminleri ile mineraller iceren bir meyve suyuna ihtiyaciniz var.
Ne icmelisiniz? Taze domates suyunda tum bu ozellikler mevcut. Domates, mineral ozellikle de potasyum kaynagi. Ayrica serbest radikallere karsi savasan likopen maddesi iceriyor. Ancak organizmanin likopeni ozumsemesi icin domates suyuna 1-2 damla zeytinyagi ilave etmenizde yarar var.
Oneri: Domates suyunu diger sebzelerle de zenginlestirebilirsiniz. Demir ve C vitamini kaynagi olan ispanagi ekleyerek varsa tansiyon sorununuzu da cozumleyebilirsiniz. 150 gr ispanak, yarim bardak su ve 1 avuc feslegen yapragini robotta ezin. Bir tutam tuz, karabiber ve 1 damla tabasco sosu ilave edip karistirin ve domates suyuna ekleyin. Daha guzel bronzlasmak, bronzlugu korumak ve cilt problemlerinizi cozumlemek icin domates-havuc suyu karisimi da bir diger alternatif olabilir.

SAAT 14:00
Yemekten sonra hazmi kolaylastiran bir icecegi secin.
Neden? Sicak havalarda hazimsizlik sorunlari cok yaygin bu nedenle hafif yemekler yenmeli. Ogle ogununde az yeseniz bile asiri sicak havalarin etkisiyle hazimsizlik probleminden yakinabilirsiniz. Bu durumda mide salgisini artirarak hazmi kolaylastiran bir icecek icmenizde yarar var.
Ne icmelisiniz? 1 fincan cay icin. Cay, hem hazmi kolaylastiriyor, hem de icerigindeki tein maddesi nedeniyle genelde bu saatlerde bas gosteren uyku halini engelleyerek canlilik veriyor.
Oneri: Eger birkac kilo fazlaniz varsa siyah cay yerine yesil cayi tercih edin. Yesil cay ogle ogununde aldiginiz kilolari eritip vucudun yag alimini yavaslatiyor. Sicakta soguk icecekler icmeyi tercih ediyorsaniz soguk cayi tercih edin. Bunun icin 4 poset yesil cayi 2 fincan kaynar suda 5 dakika bekletip cikarin. 2 cay kasigi bal, 1 fincan limon suyu ve 4-5 buz parcasi ilave edin. Karistirip, buzdolabinda yarim saat bekletip icin.

SAAT 17:00
Ikindi icin besleyici bir meyve suyunu tercih edin.
Neden? Ogle ogununu bir kucuk tost ya da hafif bir salata ile mi gecirdiniz? Gunun bu saatlerinde hafif bir yorgunluk belirtisi ve konsantrasyon azalmasi soz konusu olabilir. O halde vucudunuzu canlandiran ve besleyen hafif bir icecege ihtiyaciniz var demektir.
Ne icmelisiniz? Seker, vitamin ve mineral iceren olgun bir mevsim meyvesi ile hazirlanmis bir meyve suyunu tercih edebilirsiniz. Seftali, kayisi, visne, karpuz-kavun, ahududu gibi meyvelerle hazirlanmis meyve suyuna protein ve kalsiyum icerikli bir kahve fincani sut ilave edin. Boylece aksam ogunune tok olarak baslayabilirsiniz.
Oneri: Kilo probleminiz varsa light sutu tercih edin. Kolit ya da bagirsak sorunlarindan yakiniyorsaniz sut yerine light yogurt ilave edin. Varis sorununuz varsa damarlari gunesin zararli etkilerinden koruyan cilek, ahududu ve bogurtlen gibi meyveleri secmenizde yarar var.

SAAT 20:00
Aksam ogununde 1 kadeh sarap icin.
Neden? Aksam saatlerinde bunaltici sicaklar yerini hafif bir serinlige birakiyor, isi birkac derece dusuyor ve hafif bir esinti cikiyor. Bu saatler hafif bir icki almanin tam zamani.
Ne icmelisiniz? Soguk bir kadeh sarap aksam ogununun iyi bir eslikcisi olabilir. Icerdigi seker sayesinde enerji verirken, damar sistemi uzerinde olumlu etki ederek damarlarin genislemesini sagliyor.
Oneri: Beyaz sarap mi yoksa kirmizi mi? Her ikisinde de bulunan bir madde, antioksidan gorevi ustlenerek serbest radikallere karsi savasiyor ve yasliliga karsi koruyor. Ancak beyaz sarap icerdigi ozel bir madde nedeniyle kolesterol seviyesini de dusurerek kalbi koruyor. Sira disi bir icki denemek isterseniz, 1 sise kirmizi sarap, 1 cay bardagi konyak, 1 seftali suyu, 3 kayisi suyu, 150 gr frambuaz veya cilek suyu, 1 portakal suyu, 1 limon suyu, birkac nane yapragi ve birkac buz parcasini harmanlayip ickinizi hazirlayin.

SAAT 23.00
Bira ile gevseyin.
Neden? Barda veya bir davettesiniza€¦ Ya da tatildea€¦ Hos bir geceyi hafif bir icki ile renklendirebilirsiniz. Kolay hazmedilen ve gevsetici etkisi olan bir icki olmali.
Ne icmelisiniz? Aksam yemeginden sonra gittiginiz eglence yerinde saraptan daha az alkollu olan birayi tercih edin. Icerigindeki serbetciotu sayesinde bira hazmi kolaylastiriyor. Ancak bagirsak gazlarini ve karinda siskinlik yapmasini onlemek icin birayi yudum yudum icmeye ozen gosterin.
Oneri: Her zamanki bira yerine besleyici, aromatik ve hafif alkollu ama sira disi bir ickiye ne dersiniz? Buyuk bir siseye 2 sise birayi bosaltip 1 kadeh sampanya ilave edin. 1 rendelemis limonun kabugu ve suyunu, 1 corba kasigi tozseker ve birkac buz parcasini ekleyin. Siseyi iyice sallayarak malzemelerin birbirine karismasini saglayin. Buzdolabinda bekletip soguk olarak icin.

HER RAHATSIZLIGIN DA BIR ICECEGI VAR
Dis agrisi: Ani dis agrisina yakalandiniz. Dis curugu agrisi ya da diseti iltihabi gibi sorunlarda acil tedavi icin birkac damla konyak veya viski icin. Bu iceceklerde alkol orani yuksektir ve dezenfektan, iltihap giderici ve agri kesici ozellikler icerirler.

Bas agrisi: Dusuk tansiyon kaynakli bas agrisini acil olarak tedavi etmek icin bir fincan kahve icin. Kahve, damarlari yapilandirici etkisiyle tansiyonu yukselterek agriyi dindiriyor. Bu konuda en etkili kahve, yuksek miktarda kafein iceren Amerikan kahvesidir.

Hazimsizlik: Yemegi abartmis olabilirsiniz. Bu konudaki can simidiniz 1 bardak kolali icecektir. Bu icecekler, mide sularinin salgisini artirarak hazmi kolaylastirirlar. Kola ayrica mide bulantisini da gecirir. Kilo sorununuz varsa light icecekleri tercih edin.

Gunes yanigi: Guneste fazla kaldiniz. Cildiniz aciyor. Enerji verici bir meyve suyu imdadiniza yetisebilir. BagisIklik sistemini guclendirerek, cildi gunesin zararli etkilerinden koruyan bol vitaminli portakal, greyfurt ya da limon suyunu gunde birkac kez icin.

Uykusuzluk: Sicaktan ya da ortam degisIkliginden kaynaklanan uykusuzluktan yakiniyorsaniz yatmadan yarim saat once 1 kasIk bal ilaveli sut icin. Sutte bulunan triptofan adli aminoasit, gevsetip rahatlatiyor. Bal ise yatistirici etkili serotonin uretimini artiriyor.

Ishal: Yaz aylarinin en yaygin hastaliklarindan biri ishal. Soguk ve cig besinlerden olusan beslenme aliskanligindan kaynaklaniyor. Tedavi icin; icine birkac damla limon suyu damlatilmis 1 bardak su icin.

Yorgunluk: Yilin yorgunlugunu bir kac gunluk tatille atmak zordur. Is yogunlugundan uzakta dinleniyorsunuz ama bir turlu kendinizi toparlayamiyorsunuz. Ani enerji toplamak icin bir kadeh sampanya icin. Dinginlik veren bu icki ile moraliniz de yukselecektir .

Adet sancilari: Adet zamani gelince tatli yeme istegi bas gosteriyor, sinirlilik artiyor ve karin agrilari ortaya cikiyor. 1 tatli kasigi kakao ilaveli 1 bardak sut icerigindeki triptofan sayesinde sanciyi dindiriyor. Siskinlikten yakiniyorsaniz laktoz icermeyeni secin.

MILLIYET